Eşti aici

Cinstirea icoanei Maicii Domnului Pantanassa de la Mănăstirea Bistriţa

15 Octombrie 2019 / Viața Eparhiei

Pelerini vâlceni au participat în noaptea de 14 octombrie spre dimineaţa zilei următoare la slujba de priveghere săvârşită în cinstea icoanei Maicii Domnului Pantanassa de la Mănăstirea Bistriţa. Sfânta Liturghie a fost săvârşită de Înaltpreasfinţitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, înconjurat de un sobor de preoţi şi arhidiaconi.

La slujba Privegherii în cinstea icoanei Maicii Domnului Pantanassa de la Mănăstirea Bistriţa, alături de obştea de maici de la Mănăstirea Bistriţa, au participat monahi, monahii de la mănăstirile vâlcene, precum şi numeroşi credincioşi.

                Icoana Maicii Domnului Pantanassa de la Mănăstirea Bistriţa, copie a icoanei de la Mănăstirea Vatopedu din Muntele Athos, este un dar de mare preţ pentru bucuria sufletească a credincioşilor, a reliefat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie în cuvântul de învăţătură.  

                „Ne bucurăm că în această noapte la Mănăstirea Bistrița, unde se află aceste două comori neprețuite, moaștele Sfântului Cuvios Grigorie Decapolitul şi icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, numită Pantanassa, de la Mănăstirea Vatopedu, ați venit în număr așa de mare în casa Domnului, ca să mărturisiți dragostea pe care o aveți față de Dumnezeu şi Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. De câte ori înălțăm rugăciune către Maica Domnului avem această convingere că ea niciodată nu lasă rugăciunea fără răspuns. Sunt oameni care au citit Paraclisul Maicii Domnului timp de 40 de zile şi care au primit ajutor grabnic nu după 40 zile, ci mai înainte. Sunt şi alte rugăciuni, precum acatistele, care ne învaţă că Sfinţii sunt prietenii Maicii Domnului şi la această vrednicie a prieteniei ne putem face şi noi părtaşi dacă împlinim în viața noastră cuvintele Mântuitorului Iisus Hristos, pentru că nimic nu este mai important decât să împlinim în viața noastră testamentul Maicii Domnului, care a spus la Nunta din Cana Galileei ca să facem tot ceea ce ne spune Domnul Hristos. Adică, să împlinim cuvintele Evangheliei Mântuitorului Hristos, pe care a primit-o de la Dumnezeu Tatăl. Să te faci prieten al Maicii Domnului este uşor, mai ales atunci când vesteşti pururea fecioria ei, când înveţi pe cineva cât de mare nepreţuit şi de grabnic este ajutorul pe care-l primesc cei care se roagă Maicii Domnului”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.

                Copia icoanei Maicii Domnului Pantanassa a fost aşezată în ctitoria boierilor Craioveşti de la Bistriţa în luna septembrie a anului 2018.

                „Icoana aceasta este cunoscută pentru că este vindecătoare de boli, mai ales de cancer, dar Maica Domnului ajută pe toţi cei care îi cer ajutorul înaintea acestei icoane. Femei care nu puteau să aibă copii, au primit darul naşterii de prunci; oameni care aveau diferite probleme, necazuri, toate au fost rezolvate. Acestea ne fac să înţelegem că ori de câte ori căutăm pe Maica Domnului, primim de la ea răspuns, iar răspunsul ei este unul bun şi care ne umple de nădejde. În Sfântul Munte nu se cântă «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi!», ci «Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, mântuieşte-ne pe noi!». Celor care cunosc dogmatică li s-ar părea că este o greşeală, pentru că Mântuitor este Domnul Iisus Hristos. Cum poate Maica Domnului să mântuiască lumea? La Sfântul Munte este cântat aşa pentru că monahii înţeleg că Maica Domnului este izvorul din care S-a născut Fiul lui Dumnezeu; este uşa, precum spune proorocul Iezechiel, prin care a intrat Dumnezeu Mântuitorul; scara pe care a văzut-o Iacob şi pe care a coborât, deşertându-se de slava Sa, Fiul lui Dumnezeu; rugul care ardea şi nu se mistuia, pe care l-a văzut Moise pe Muntele Sinai, pentru că ea, aşa cum ne învaţă dumnezeieştii Părinţi, a fost fecioară înainte de naştere, în timpul naşterii şi după ce a născut. [...] Aceste icoane făcătoare de minuni la care ne închinăm noi sunt purtătoare de harul lui Dumnezeu, pe care l-a dăruit Maicii Domnului, căci precum citim în Acatistul Bunei Vestiri, nu rămâne nimeni nemângâiat. De aceea şi noi să ne facem prieteni ai Maicii Domnului, căutând-o, mărturisind facerile ei de bine şi să o rugăm să mijlocească pentru noi ca să dobândim mângâiere în orice necaz şi, mai ales, mântuirea sufletului”, a spus Părintele Arhiepiscop Varsanufie.

Alte articole despre: